21e eeuwse vaardigheden

Het doel van de Experience Labs is om kinderen vanaf 8 jaar op een vernieuwende manier te stimuleren in het ontwikkelen van de zogeheten ’21st century skills’. In het mobiele lab kunnen kinderen werken aan eigentijdse vaardigheden en hun talenten ontdekken. Het zijn ‘skills’ die zij nodig hebben om nu en in de toekomst succesvol te zijn.

Het Experience Lab werkt met steeds wisselende thema’s. Activiteiten vinden plaats in de bus maar worden ook op locatie aangeboden.

Technisch Lego

Het technisch lego pakket is in 2020 uitgebreid met een moeilijker variant. De afgelopen jaren hebben de kinderen gewerkt met de Lego We.Do 2.0 pakketten, maar nu wordt er ook steeds vaker LEGO Spike Prime ingezet op verschillende groepen.

Demontage lab

Een oude radio of computer die stuk is. Een keukenmixer waarvan onderdelen missen. Of mobieltjes die het niet meer goed doen. Met dit soort in onbruik geraakte apparaten gaan de kinderen aan de slag in het Demontage lab, dat we jaarlijks organiseren met onze samenwerkingspartner De Helderse Vallei. Met schroevendraaiers en ander gereedschap halen de kinderen op de BSO-locaties de apparatuur uit elkaar. Eventuele bruikbare delen bewaren we of zetten we op een batterij om de werking te bekijken. Restmaterialen worden gesorteerd.

Trillende robots maken

De kinderen hadden de keuze uit vier verschillende projectjes. Een borstelrobot, draak, bibberbot of een tandenborstelbotje. Aan de slag met een strip en kniptang, stroomdraad en batterijen om uiteindelijk een zelfgemaakte trilrobot mee naar huis te nemen.

Escape Room

Het Experience Lab is rond de zomervakantie omgetoverd tot escape room. De escape room bestond uit vier ruimtes in het lab waar in elke ruimte een persoon vermist was. De ruimtes waren ingericht op de beleveniswereld van de leeftijdscategorie 8-13 jaar. Door puzzels op te lossen verzamelden de kinderen codes waarmee ze verder konden in het spel, en uiteindelijk konden ontsnappen.

Solderen

Verschillende locaties hebben al gebruik gemaakt van de soldeerkist. Tijdens deze activiteit leren de kinderen om te gaan met een soldeerbout, en de materialen die nodig zijn om van koperdraad een figuur te solderen.

Logo SKDH diapositief

© SKDH 2021   |   ✆ 0223 - 614 202   |    info@skdh.nl