Nieuw geopende locaties

In 2020 openden we drie nieuwe locaties: PSL de Tovertuin, PSL Koraaleiland en BSO ‘t Tuselant. Ook werd weer een aantal tuinen opgeknapt, zoals bij KDV IKC Driemaster. Bij kinderdagverblijf Bruintje Beer en onze locaties aan de Bankastraat is de buitenruimte helemaal opnieuw ingericht. 

Tuselant zijkant
PSL/KDV de Tovertuin met logo
Overzicht tuin
Hand in hand door de wilgentunnel tuin Bankstraat

BSO ‘t Tuselant

Basisschool ’t Tuselant en BSO ’t Tuselant startten het schooljaar 2020/2021 met een feestelijke opening. De opening werd onder muzikale begeleiding van een brassband verricht door burgemeester Nobel.

Vergroend schoolplein

De basisschool en SKDH onthulden hun nieuwe logo’s en de nieuw aangelegde schooltuin en het heringerichte schoolplein werden officieel in gebruik genomen. Ook de kinderen van onze peuterspeel- en leergroep de Woelwaters kunnen hier heerlijk spelen. De basisschool is een van de winnaars van een wedstrijd voor vergroening van schoolpleinen van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Video credits | Nieuws uit de Duinen

De tuin is avontuurlijk aangelegd met een buitenkeuken, veel ruimte om te bewegen en een uitdagend klim- en klauterparcours. Onze BSO zit in de school en is de eerste BSO in de Duinbuurt. De school ligt tegen de rand van de Grafelijkheidsduinen.

Picknicken in de duinen

Een prachtig natuurgebied om te picknicken, spelen en ontspannen. De sportvelden van FC Den Helder liggen om de hoek waar we in overleg met de beheerder gebruik van kunnen maken.

Peuterspeel- en leergroep en kinderdagverblijf de Tovertuin

Bij de start van het nieuwe schooljaar 2020/2021, opende De Tovertuin haar deuren in Meerwerf basisschool Tuindorp. In de ochtend is het een peuterspeel- en leergroep, in de middag een kinderdagverblijf. Verlengde opvang of alleen opvang in de middag is ook mogelijk. Inmiddels biedt de Tovertuin ook buitenschoolse opvang.

Samen met de Tuindorpschool

​De Tovertuin staat ook voor samenspel met de kleuters en gezamenlijke activiteiten met de basisschool zodat een doorlopende ontwikkelingslijn ontstaat.

De Tovertuin grenst aan de buurtmoestuin waar we regelmatig op ontdekkingstocht gaan. Ook werken de kinderen in de eigen natuurtuin die mede mogelijk is gemaakt door Albertha en medewerkers van het initiatief ‘Ontmoeting in het Groen’. 

Ontdekhoeken

Binnen beleven de kinderen plezier in de verschillende ontdekhoeken. Er is een hoek om te lezen, te bouwen, te puzzelen en een om muziek te maken. In het atelier worden de kinderen gestimuleerd hun creativiteit te uiten en ontwikkelen met teken-, schilder- en knip- en plakmateriaal. Met behulp van een lichtbak en een projector krijgen materialen zoals veertjes, zand en steentjes of plastic vormen een heel andere dimensie.

PSL Koraaleiland

Op PSL de Bonte Bijtjes in de Brede School IJsselmeerstraat waren bijna alle kindplaatsen bezet. Daarom besloten we tot uitbreiding in de vorm van een nieuwe peuterspeel- en leergroep in hetzelfde complex: PSL Koraaleiland. Koraaleiland verwelkomt de peuters sinds 1 september 2020 in het lokaal waar wij ook voor- en naschoolse opvang verzorgen.

Huishoek, speelkeuken en nieuwe meubels

In onderling overleg hebben de medewerkers van de BSO en de PSL het lokaal in hoeken verdeeld en zo ingericht dat kinderen van beide leeftijdsgroepen zich er thuis voelen. In de huishoek is een nieuwe speelkeuken geplaatst en ook het meubilair is aangepast op de leeftijd. Natuurlijk hebben de peuters er zelf ook hun plekje van gemaakt: elk kind versierde zelf een zeedier om op te hangen in de patrijspoort die de medewerkers op de muur hadden geschilderd.

Op deze beide locaties in de Brede School IJsselmeerstraat brengen VE-gecertificeerde pedagogisch medewerkers de peuters spelenderwijs taal-, sociaal-emotionele en overige vaardigheden bij volgens het taalstimuleringsprogramma Uk & Puk.

Fantasievol speelplezier bij kinderdagverblijf Bruintje Beer

Gras, kunstgras, boomschors en een zandbak gevuld met een klein laagje zand. In 2020 is het deel van de tuin voor de baby’s bij kinderdagverblijf Bruintje Beer verruimd en verrijkt met diverse materialen. De buitenbedden hebben een mooiere plek gekregen. Kinderen die dat mogen, slapen in de frisse buitenlucht, beschut en uit de wind.

Rollenspel en ruimte voor fantasie

Voor de dreumesen en peuters zijn er meer hoekjes en plekjes waar volop rollenspellen worden gespeeld. De twee konijnen springen nu rond in een ruim hok dat beter in het zicht van de kinderen staat. Regelmatig staan ze binnen met hun neus tegen de ruiten en lachen om de rare capriolen van de konijnen. De kinderen leren hoe zij samen met ons verantwoording dragen voor natuur en dier. 

Rondrijden op fietsjes en roetsjen van de glijbaan kan ook nog steeds. Maar door de herinrichting van de buitenruimte spelen de kinderen gerichter en is er meer ruimte voor hun eigen fantasie.

Buurttuin in de Bankastraat

De buitenruimte voor de kinderen van PSL Holderdebolder, KDV de Tuimelaars en BSO de Schatkist aan de Bankastraat is een prachtige speelplek te worden. Net als de andere speel- en ontdektuinen bij andere locaties is deze beleeftuin door ‘onze’ hovenier Gerard van der Park verzorgd.

Een echte buurttuin

Met de ideeën van de buurtbewoners, medewerkers en de Helderse Vallei is het definitieve ontwerp ontstaan. Aangezien de tuin zo’n belangrijke functie in de buurt heeft, is een subsidieaanvraag gedaan bij de Woningstichting.

Voor elk wat wils

Voor de allerjongsten is er een afgeschermd gedeelte waar zij in alle rust en onder begeleiding van een pedagogisch medewerker de wereld buiten met alle zintuigen kunnen ervaren.

Aparte babytuin

De peuters hollen door de wilgentunnel of spelen in de zandbak of het houten huis. Het basketbalveld en de duikelrekken zijn populair bij de kinderen van de buitenschoolse opvang en de kinderen in de buurt. In de moestuin staan kleine fruitbomen en groeien onder meer tomatenplanten. Alle kinderen zijn benieuwd naar de oogst!

 

Om voor de financiële bijdrage in aanmerking te komen moest het een tuin worden met zo veel mogelijk groen en natuurlijk materiaal en zo weinig mogelijk stenen. Andere voorwaarden waren dat buurtbewoners werden betrokken bij het ontwerp en na sluitingstijd gebruik kunnen maken van de tuin.

Stenen eruit, groen erin

De ouders en andere leden van de buurtcommissie zijn betrokken geweest bij de planvorming en inrichting van de buurttuin. De heren van het hoveniersbedrijf hebben hier ook prachtig werk verricht. De kinderen uit de buurt weten de tuin te vinden. We hopen dat de buurtbarbecue ook in de toekomst weer kan plaatsvinden.

Logo SKDH diapositief

© SKDH 2021   |   ✆ 0223 - 614 202   |    info@skdh.nl